בהר ציון התקדשו מסורות נוצריות, יהודיות ומוסלמיות לאורך מאות שנים. האנשים שחיים ופועלים בהר מייצגים את המגוון התרבותי שקיים בהר, ובירושלים בכלל. לפניכם “מדריך תיירים” חברתי בו בני המקום מספרים את סיפור המקום מנקודת המבט שלהם. לכו בעקבות ההוראות, וקבלו מידע וסרטונים על האתרים אודות האתרים השונים.
נתחיל את הסיור שלנו בצד החיצוני של שער ציון
כשפניכם כלפי שער ציון פנו שמאלה ולכו לאורך החומה. לאחר כעשרים מטר מצד שמאל נמצא שער ברזל גדול. צלצלו בפעמון ובקשו רשות להכנס. השומר נמצא בדרך כלל בימים ב' – ש' בין 9 ל 12.
אם הצלחתם להיכנס, לכו ישר בשביל עד למבנה עם חצר פתוחה וקירות עם קרמיקה ארמנית יפה. אם לא, עדיין תוכלו להכיר את כנסיית המושיע הקדוש הארמנית ואת האנדרטה לזכר הלוחמים הארמנים באמצעות הסירטון שכאן והתמונה של האנדרטה.
עלו בגרם המדרגות שנמצא מימין לחצר הפתוחה, מתחת לסוכת גפן, עד שתגיעו לבית הקברות של הקהילה.
המשיכו ללכת בשביל כמעט עד סופו עד שתגיעו לאנדרטה גדולה.
צאו מהמתחם וחזרו בדרך שבה הגעתם שבאתם לכיוון שער ציון. כאשר שער ציון יהיה משמאלכם פנו ימינה ולכו עד פיצול השבילים.
בצומת נמצא שער הכניסה למנזר אד-סנקולום. ניתן לצלצל בפעמון ולבקש רשות להיכנס.
בפיצול השבילים לכו בשביל הימני. לאחר כעשרים מטרים תגיעו לפיצול שבילים נוסף. פנו שוב ימינה לכיוון כנסיית הדורמיציון.
צאו מהכנסייה וחזרו לכיוון שממנו באתם (פנו ימינה מיד עם היציאה מהכנסייה). לכו כעשרים מטרים, בצומת הראשונה פנו ימינה למתחם קבר דוד וחדר הסעודה האחרונה.
לאחר כעשרים מטרים מצד שמאל תראו שער עם מדרגות המובילות לחדר הסעודה האחרונה. מימין למדרגות תראו שתי דלתות כניסה גדולות – דלתות אלו שייכות לבית הכנסת הספרדי.
עלו בגרם המדרגות, עברו את חדר השומר והכנסו לחדר הסעודה האחרונה.
צאו מחדר הסעודה האחרונה דרך דלת היציאה. עלו במעלה המדרגות שמימינכם עד לגג הבניין.
רדו במורד המדרגות כל הדרך עד למטה. פנו ימינה והכנסו בשער הברזל. מצד שמאל שער הכניסה לקבר דוד.
צאו מקבר דוד ופנו שמאלה לרחבה מוקפת קשתות. המתחם מוכר גם כמתחם נבי דאוד הקדוש למוסלמים.
כשאתם בגבכם לקבר דוד פנו שמאלה, הכנסו לאולם קטן מקורה בקשתות חצו אותו עד שתראו את שלט היציאה וצאו מהמתחם. לאחר היציאה מהמתחם הביטו שמאלה אל בית קברות קטן. זהו בית הקברות של משפחת דג'אני.
רדו במדרגות וצאו דרך השער החיצוני של המתחם. ממולכם נמצא שער ומאחוריו פסל של ילדה עשוי מעופרת. משמאל לפסל מדרגות המובילות למרתף השואה.
חזרו ממרתף השואה לשביל ופנו שמאלה. לכו בשביל עד סופו, בקצה השביל תראו מבנה עם גג רעפים אדום. זהו בית המרכז הבין-תרבותי לירושלים. הקיפו את המבנה מימין עד שתראו דלת כניסה ירוקה.
ממול לבית המרכז הבין-תרבותי לירושלים נמצא ביתו של האמן דוד פלומבו.
עברו את הבניין והמשיכו ללכת לעבר מגרש חניה פרטי קטן. חצו את מגרש החניה ועברו את המחסום. פנו ימינה במעלה הכביש עד שתראו שער ברזל. עברו דרך שער הברזל לשטח פתוח ובו כמה עצי אורן נוטים על צידם. בערך בראש הגבעה מצד ימין נמצאת חומת אבן. מאחוריה בית הקברות היווני אורתודוקסי המשמש את הקהילה.
בהמשך לבית הקברות במורד הגבעה נמצא מבנה אבן. זהו הסמינר היווני אורתודוקסי.
חצו את חורשת האורנים עד שתגיעו לגרם מדרגות. רדו במדרגות עד שתגיעו לכביש אספלט. פנו שמאלה. ממולכם תוכלו לראות את מתחם בית הספר האמריקאי. ניתן להיכנס למקום בתיאום מראש, ודרכו להגיע גם לבית הקברות הפרוטסטנטי ולרכבל ההיסטורי להר ציון.
רדו בגרם המדרגות שסמוך למכון האמריקאי עד שתגיעו לצומת מרומזרת.
מימנכם תוכלו לראות שרידים של תעלת קשר שסייעה לכוחות הישראלים במלחמת העצמאות לאחר כיבוש הר ציון.
חצו את הצומת במעבר החצייה ופנו שמאלה. חצו צומת נוספת והתחילו לעלות בטיילת הנוף לאורך הכביש. זוהי טיילת זו מכונה גם טיילת "אליהו הנביא" והכביש שלצידכם מכונה גם "כביש האפיפיור" מכיוון שנסלל עבור ביקור האפיפיור פאלוס השישי ב 1964.
מימינכם תוכלו לראות את גיא בן הינום ומעברו השני של הגיא את מבנה הסינמטק, מלון הר ציון, מרכז מורשת בגין ושכונת אבו-תור.
עלו בשביל עד שתגיעו לפסל סביבתי הבנוי משלוש מסגרות צבועות בפסים שחורים ולבנים זהו גן ציריך.
מימין לרחבה הקטנה של גן ציריך תראו גרם מדרגות קטן וצר. רדו בו, והמשיכו ללכת עם השביל המתפתל ימינה. חלפו על פני חפירה ארכיאולוגית והמשיכו ללכת כחמש דקות לאורך השביל. לכו עד שתגיעו לרחבה קטנה ואחריה מדרון תלול מכוסה מצבות. זהו בית הקברות סמבוסקי.
חזרו חזרה באותה דרך עד לגן ציריך.
המשיכו לטפס לאורך הכביש עד שתראו מימנכם מגרש חניה קטן ומימין לו שער ברזל בצורת קשת. זהו בית הקברות הקתולי בו קבור אוסקר שינדלר. ניתן להיכנס באופן חופשי בשעות הפתיחה.
מכאן תוכלו להמשיך לכיוון כנסיית פיטר גליקנטו, הכותל המערבי, עיר דוד והר הזיתים, או להיכנס דרך שער ציון ולטייל בעיר העתיקה.
קווי אוטובוס מתחנת האוטובוס הקרובה לכיוון מרכז העיר: 1, 3, 38.